Hur funkar en spelbörs?

Vad är en spelbörs?

En spelbörs funkar på samma sätt som ett spelbolag förutom att du spelar mot andra spelare istället för mot själva spelbolaget. Det finns flera spelbörser som t.ex betfair, smarkets, betdaq och matchbook. I nuläget 2019 är den enda spelbörsen som är godkänd för svensk spellicens betfair. Det betyder att man inte har något val än att spela på betfair just nu om man vill lägga sina spel på en spelbörs. Spelbörser tjänar sina pengar på avgifter som de tar ut på vinsterna. De har dock högre odds än spelbolagen vanligtvis så det behöver inte bli lägre vinst. Det är troligen vanligare att det istället blir högre vinst.

 

Hur lägger man spel på spelbörsen?

På en spelbörs måste det både vara folk som spelar PÅ att ett visst utfall ska inträffa, t.ex att Arsenal vinner mot Leicester, men det måste också finnas folk som spelar MOT samma utfall för att ett spel ska kunna gå igenom. Det funkar på samma sätt som när man handlar aktier på börsen. Det måste finnas både en köpare och en säljare.

När man spelar på att något ska inträffa heter det att ”backa” spelet och när man spelar MOT att något ska inträffa kallas det ”Boka”. På bilden nedan kan man se hur det kan se ut.

På skärmen ser vi matchen Aston Villa – West Ham och det dyker upp väldigt många odds. Under ”Backa” i de blå rutorna ser du oddsen för att de olika utfallen ska inträffa, precis som på vanliga spelbolag. 2,72 är det bästa oddset du kan få just nu på Aston Villa. Till vänster ser du att det står 5718kr under 2,7. Det betyder att det är spelare som erbjuder andra spelare det oddset och de är sammanlagt villiga att betta 5718kr på det oddset.

På 2,72 som är det högsta oddset för en Aston villa-vinst så kan du spela max 372kr. Det är så mycket som andra är villiga att riskera på att Aston villa INTE vinner. Du spelar alltså mot en eller flera andra spelare, och om Aston villa vinner så vinner du och dom förlorar, och tvärtom om Aston villa INTE vinner.

Om du själv skulle vilja spela MOT att Aston villa vinner så kan du ”boka” det alternativet. Du behöver dock inte boka något om du inte vill. Det går att bara spela på backa så funkar det som ett vanligt spelbolag i princip förutom skillnaderna som beskrivits tidigare. Om du vill lära dig hur man bokar spel så kan du läsa nästa steg nedanför.

 

Hur bokar man ett spel och vad innebär det?

Om vi tittar på bilden nedanför så ser vi att till höger om de blå rutorna med ”backa” ser vi de röda rutorna där det står ”boka”. Om man skulle trycka boka på den röda rutan med oddset 2.74 skulle det betyda att man vill satsa pengar MOT att Aston villa ska vinna. Det är samma sak som att spela på X2, alltså att det blir oavgjort eller att West ham vinner.

Om du nu skulle trycka på 2,74 och försöka boka, så skriver du inte in hur mycket du vill spela för. Du skriver istället in hur mycket du ERBJUDER andra att spela för. Om du skriver in 100kr så erbjuder du någon annan spelare att spela på Aston villa till oddset 2,74. Man kan säga att du tar spelbolagets roll och blir spelbolag. Om Aston villa vinner så får du betala 174kr till din motspelare, men om Aston villa inte vinner (oavgjort eller West ham vinner) så får du din motspelares 100kr, som är din vinst.

När jag skriver in 1700 i insatsrutan på bilden så står det i den gula rutan ”Exponering 3026kr”. Det är summan jag skulle förlora om Aston villa vinner. Om Aston villa inte vinner, så blir min vinst 1700 (insatsen jag skrev in). Som ni ser på bilden så står det 705kr under 2,74 i den röda rutan. Det finns alltså bara folk som vill spela för sammanlagt 705kr för oddset 2,74. Om jag vill spela mer än 705kr (tex 1700 som jag skrivit in) så måste jag då öka oddset jag är villig att erbjuda, som jag har gjort till vänster i bild där jag skrivit in 2.78.

När jag lägger det här spelet så kommer jag alltså få erbjuda både 705kr till oddset 2,74 men också 979kr till oddset 2,76 (som är i rutan till höger) och till sist 16kr som blir kvar till oddset 2,78. Då blir mitt snittodds strax över 2,75 eftersom jag erbjudit folk både 2,74 och 2,75 samt 16 ynka kronor till 2,78.

 

Om ni har funderingar över hur man spelar på en spelbörs eller om ni vill vara med i vår speltips grupp där vi hjälper varandra framåt, så klicka på knappen nedanför och gå med i gruppen!