Lönsam betting

I den här guiden kan du lära dig hur man ska tänka för att kunna gå plus på sina spel. Alla har dock eget ansvar för sina spel och vinster eller förluster. Lycka till!

Steg 1 - Förstå oddsen

För att gå med vinst långsiktigt på sportbetting så måste man spela på något som egentligen har större sannolikhet att inträffa än vad oddsen säger. Jag använder ett exempel från premier league-fotbollsmatchen West Ham - Brighton där oddsen var dessa:

1 - 1.78

X - 3.5

2 - 5.0

West Ham är alltså favoriter i den här matchen med 1.78 som odds på att de vinner. För att få ut sannolikheten i % så tar man 1 delat på oddset. I det här fallet blir det 1/1.78 = ca 0,562. Det blir ungefär 56%. Man betalar alltså för att det är 56% chans att West Ham vinner matchen.

Om man summerar sannolikheten på 1, X och 2 genom att ta (1/1.78 + 1/3.5 + 1/5.0) alltså alla tre oddsen så blir sannolikheten ungefär 104,75%. Egentligen är det ju 100% chans vinna om man spelar på 1, X och 2. Det är såhär spelbolagen tjänar pengar, de 4,75%-enheter som blir över är deras vinst.

Steg 2 - Vart ska man spela för att få de bästa oddsen?

Du kanske har hört talas om en "spelbörs" som ett alternativ till spelbolagen. På en spelbörs så spelar man mot andra spelare istället för mot spelbolagen. Spelbörsen tjänar istället pengar på att ta en liten avgift på vinsten när du vinner.

T.ex på en spelbörs jag använder som heter Matchbook så är detta oddsen för samma match, West Ham - Brighton.

1 - 1.84

X - 3.6

2 - 5.5

Om vi räknar ut sannolikheten för alla tre oddsen (1/1.84 + 1/3.6 + 1/5.5) så blir det ca 100,3% vilket är mycket bättre odds än spelbolagen erbjuder. Sen måste man såklart räkna med den avgiften som spelbörsen tar när man vinner ett spel. Då kan man bara lägga på avgiften, i det här fallet är den 2 procent. 100,3 + 0,02 = 102,3%. Om vi jämför så förlorar man 2,3% på spelbörsen och 4,75% på spelbolaget. Vi sparar alltså mer än hälften av "avgiften" genom att spela på matchbook i den här jämförelsen.

På spelbörsen betfair som jag också har ett konto på så är avgiften för oss svenskar hela 6,5% vilket är en hög avgift. Därför rekommenderar jag alla att använda Matchbook som bara har 2% i avgift på vinsten, lägst av alla. Det blir därmed enklare att gå med vinst långsiktigt eftersom det är bättre odds.

Sen om man vill spela på marknader med lägre omsättning (som inte spelas på matchbook) t.ex superettan så kan det vara nödvändigt att spela på exempelvis Pinnacle för att få de bästa oddsen på små marknader. Pinnacle är en spelsida som ofta erbjuder väldigt bra odds.

Steg 3 - Vad ska man spela på?

För att lyckas med sin betting så är det bäst att spela på marknader som man tittat mycket på. T.ex om du kollar på mycket fotboll så ska du spela nästan bara på fotboll. Det kan vara bra på att rikta in sig på en liga (jag rekommenderar premier league eftersom man får bäst odds på matchbook).

När man vet vad man ska spela på för sport/sporter och liga/ligor så gäller det att hitta fina spel. Man måste själv försöka bedöma hur stor sannolikhet det är att spel går in. T.ex om jag är sugen att spela på att Arsenal ska vinna mot Everton så försöker jag tänka "Om lagen spelade 10 matcher, hur många tror jag att Arsenal skulle vinna?". Om jag kommer fram till att Arsenal troligen skulle vinna 6 av de 10 matcherna så är det enligt mig alltså 60% chans att de vinner idag.

Om oddset är t.ex 2.0 så betyder det att man betalar för att Arsenal har 50% chans att vinna. Om Arsenal enligt mig har 60% chans att vinna så är det alltså spelvärt att spela på arsenal-vinst!

Om man är duktig på att hitta bra spel så går man då med vinst. Om man vinner för mycket på spelsidor så kan man bli "limiterad" dvs. att man inte får ha så höga insatser som man vill. Därför är det också väldigt skönt att slippa alla krångliga regler från spelbolagen genom att spela på en spelbörs som Matchbook!

Steg 4 - Hur stor insats ska man ha per spel?

Här är det en fråga om hur mycket du vill riskera på varje spel. Man kan börja med att sätta en max-gräns på den högsta insatsen man kan tänka sig att satsa. Det är rekommenderat att aldrig satsa mer än 5% av hela kontot, eftersom man vill kunna fortsätta spela även om man åker på flera förluster i rad.

Som du kanske har sett i något speltips så brukar det kunna stå t.ex "Jag satsar 2/5 units". Om du har satt en maxgräns på 5% av kontot så skulle det betyda 5/5 units. Då blir 2/5 units 2% av kontot. Om ditt konto är på 5000kr så ska du då spela 5000*0,02 = 100kr på detta spelet.

Ju högre odds du spelar på, desto lägre insats bör du ha, eftersom du mer sällan sätter de spelen med höga odds och vill ha råd att spela flera hög-oddsare tills en av dem sitter.

Det finns olika taktiker för hur mycket man bör satsa. Det viktigaste är dock att du håller dig till din taktik och inte spårar ur. Om du vill gräva djupare i de olika strategierna kan du läsa denna guide på engelska.

Här är ett exempel på hur man skulle kunna göra:

Odds ca 1.2 - 5% av kassan

Odds ca 1.5 - 4% av kassan

Odds ca 2.0 - 3% av kassan

Odds ca 3.0 - 2% av kassan

Odds ca 6.0 - 1% av kassan

Odds ca 12.0 - 0,5% av kassan

Om du gör såhär så anpassar du din insats efter hur ofta spelet bör gå in. Du satsar mer när det är större chans för spelet att gå in, och du satsar mindre när det är mindre chans för spelet att gå in.

Steg 5 - Hur lägger man spel på spelbörsen?

En spelbörs fungerar så att du spelar mot andra spelare istället för mot spelbolagen. Du kan antingen spela på något (du spelar som vanligt och vinner om spelet går in) eller så kan du boka något, vilket betyder att du vinner om spelet INTE går in. När du bokar ett spel så är det alltså någon annan person som har spelat emot dig.

På spelbörsen bestämmer man hur högt odds man vill spela på själv. Om du vill spela på att PSG vinner en match så skriver du in din insats och vilket odds du vill ha. Om någon vill boka det spelet så kommer ni överens och om PSG vinner får du pengarna, annars får den andra personen pengarna.

 

 

Få gratis tips i vår betting-grupp