Lönsam betting (Guide)

I den här guiden kan du lära dig hur man ska tänka för att kunna gå plus på sina spel. Alla har dock eget ansvar för sina spel och vinster eller förluster. Lycka till!

 

Steg 1 – Förstå oddsen

För att gå med vinst långsiktigt på sportbetting så måste man spela på något som egentligen har större sannolikhet att inträffa än vad oddsen säger. Jag använder ett exempel från premier league-fotbollsmatchen West Ham – Brighton där oddsen var dessa:

1 – 1.78

X – 3.5

2 – 5.0

West Ham är alltså favoriter i den här matchen med 1.78 som odds på att de vinner. För att få ut sannolikheten för oddset i % så tar man 1 delat på oddset. I det här fallet blir det 1/1.78 = ca 0,562. Det blir ungefär 56%. Man ”betalar” (när man spelar på det oddset) för att det är 56% chans att West Ham vinner matchen.

Om man summerar sannolikheten på 1, X och 2 genom att ta (1/1.78 + 1/3.5 + 1/5.0) alltså alla tre oddsen så blir sannolikheten ungefär 104,75%. Egentligen är det ju 100% chans vinna om man spelar på 1, X och 2. Det är såhär spelbolagen tjänar pengar, de 4,75%-enheter som blir över är deras vinst. Om man spelar på alla utfall, 1 X och 2 så blir det som att betala 104,75kr för att få 100kr tillbaka. Så tjänar spelbolagen pengar.

 

Steg 2 – Vart ska man spela för att få de bästa oddsen?

Spelbolagens odds kan skilja sig ganska mycket så det är en bra idé att ha konton på flera olika sidor. Det finns även hemsidor för att jämföra oddsen och hitta det högsta oddset på den matchen du vill spela på och på så sätt öka din vinstchans långsiktigt. En sida där man kan jämföra odds är exempelvis 1×2.se/odds

Om du vinner mycket pengar långsiktigt så kommer antagligen spelbolaget ”limitera” dig, eftersom de inte gillar kunder som tjänar pengar.. Det innebär att de gör så att du bara kan lägga mindre summor per spel för att spelbolagen vill minska sina risker. Därför om det börjar gå bra och för att slippa krångel som spelbolag kan innebära så kan det vara en god idé att börja spela på en spelbörs, som också har högre odds, men istället tjänar sina pengar på små avgifter på varje vinst man gör. 

På en spelbörs så spelar man mot andra spelare istället för mot spelbolagen. Den enda spelbörsen som är tillgänglig för svenska spelare just nu är Betfair. De har just nu en avgift på 5% på alla vinster, vilket man får räkna in om man ska jämföra mot odds på vanliga spelbolag.

På matchen Southampton – Bournemouth är oddsen just nu på betfairs spelbörs:

1 – 2.18

X – 3.65

2 – 3.7

Men, om man vinner så betalar man 5% avgift, så det måste man som sagt räkna bort om man ska jämföra mot spelbolagen. Då räknar man såhär:

Först räknar vi bort avgiften från oddsen. Oddset för att Southampton vinner är 2.18, så om vi satsar 100kr får vi 218kr tillbaka. Men det är bara 118 av dem som är vinst och som man betalar avgift på. Därför tar man bort 1 ifrån oddset och räknar 1.18 (oddset utan insatsen) x 0,95 (räknar bort avgiften) = 1,121. Sedan lägger man tillbaka insatsen för att få det verkliga oddset. 1,121 + 1 = 2,121 odds utan avgift.

Om man räknar ut alla odds blir det alltså: 

1: 1.18 * 0,95 = 1,121. Lägg till 1 igen och det blir = 2,121

X: 2.65 * 0,95= 2,5175. Lägg till 1 igen och det blir 3,5175.

2: 2.7 * 0,95 = 2,565. Lägg till 1 igen och det blir 3,565.

Om vi nu räknar ut värdet på oddsen på samma sätt som i steg 1 så blir det då alltså: (1/2,121 + 1/3,5175 + 1/3,565) = 1,036. Alltså är 3,6% den förväntade förlusten. Man behöver inte göra en sån här uträkning varje gång man ska lägga ett spel, utan det är mest för att man ska förstå hur odds fungerar och hur spelbolagen och spelbörsen får vinst. De flesta spelbolag ligger precis som betfairs spelbörs runt 3,6% i  förväntad förlust, iallafall på populära matcher. Det brukar kunna vara sämre odds på matcher färre spelar på.

Svaret på frågan var man ska spela är alltså: på sidor med svensk spellicens och att man ska använda olika spelsidor för att alltid spela på det högsta oddset möjligt. På vår bonus-lista kan du se spelbolag som är aktiva i Sverige och har svensk spellicens och även ta del av deras bonusar när du startar upp dina konton.

Steg 3 – Vad ska man spela på?

För att lyckas med sin betting så är det bäst att spela på marknader som man tittat mycket på. T.ex om du kollar på mycket fotboll så ska du spela nästan bara på fotboll. Det kan vara bra på att rikta in sig på en liga (jag rekommenderar premier league eftersom många spelbolag erbjuder väldigt bra odds på den populära ligan).

När man vet vad man ska spela på för sport/sporter och liga/ligor så gäller det att hitta fina spel. Man måste själv försöka bedöma hur stor sannolikhet det är att spel går in. T.ex om jag är sugen att spela på att Arsenal ska vinna mot Everton så försöker jag tänka ”Om lagen spelade 10 matcher, hur många tror jag att Arsenal skulle vinna?”. Om jag kommer fram till att Arsenal troligen skulle vinna 6 av de 10 matcherna så är det enligt mig alltså 60% chans att de vinner idag.

Om oddset är t.ex 2.0 så betyder det att man betalar för att Arsenal har 50% chans att vinna. Om Arsenal enligt mig har 60% chans att vinna så är det alltså spelvärt att spela på arsenal-vinst!

Om man är duktig på att hitta bra spel så går man då med vinst. Om man vinner för mycket på spelsidor så kan man bli ”limiterad” dvs. att man inte får ha så höga insatser som man vill. Därför är det också väldigt skönt att slippa alla krångliga regler från spelbolagen genom att spela på betfairs spelbörs.

Steg 4 – Hur stor insats ska man ha per spel?

Här är det en fråga om hur mycket du vill riskera på varje spel. Man kan börja med att sätta en max-gräns på den högsta insatsen man kan tänka sig att satsa. Det är rekommenderat att aldrig satsa mer än 5% av hela kontot, eftersom man vill kunna fortsätta spela även om man åker på flera förluster i rad.

Som du kanske har sett i något speltips så brukar det kunna stå t.ex ”Jag satsar 2/5 units”. Om du har satt en maxgräns på 5% av kontot så skulle det betyda 5/5 units. Då blir 2/5 units 2% av kontot. Om ditt konto är på 5000kr så ska du då spela 5000*0,02 = 100kr på detta spelet.

Ju högre odds du spelar på, desto lägre insats bör du ha, eftersom du mer sällan sätter de spelen med höga odds och vill ha råd att spela flera hög-oddsare tills en av dem sitter.

Det finns olika taktiker för hur mycket man bör satsa. Det viktigaste är dock att du håller dig till din taktik och inte spårar ur. Om du vill gräva djupare i de olika strategierna kan du läsa denna guide på engelska.

Här är ett exempel på hur man skulle kunna göra:

Odds ca 1.2 – 5% av kassan

Odds ca 1.5 – 4% av kassan

Odds ca 2.0 – 3% av kassan

Odds ca 3.0 – 2% av kassan

Odds ca 6.0 – 1% av kassan

Odds ca 12.0 – 0,5% av kassan

Om du gör såhär så anpassar du din insats efter hur ofta spelet bör gå in. Du satsar mer när det är större chans för spelet att gå in, och du satsar mindre när det är mindre chans för spelet att gå in.

Steg 5 – Hur lägger man spel på spelbörsen?

En spelbörs fungerar så att du spelar mot andra spelare istället för mot spelbolagen. Du kan antingen backa ett utfall (du spelar som vanligt och vinner om spelet går in) eller så kan du boka något, vilket betyder att du vinner om spelet INTE går in. Både när du backar och bokar så är det alltså någon annan person som har spelat emot dig.

Gå vidare till fliken ”Hur funkar en spelbörs?” om du vill lära dig mer!

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.

Rekommenderad bonus:

888 Sport

Sätt in 500kr och få 1000kr att spela för (100% bonus)

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.sespelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.